Ting 10 Sosial lesing eller lesing som sosial aktivitet

Skjermdump fra Feedly
Hva legger vi egentlig i begrepet sosial lesing? Det kan bety flere ting:
 1. Det kan være verktøy for å lese sosiale medier og RSS.
 2. Det kan være verktøy og apper som knytter sammen andre lesere. Allison Mennella har tatt for seg temaet «Hva er sosial lesing og hvorfor skal det ha betydning for bibliotekene?» i denne artikkelen (på engelsk). NRKbeta har også en artikkel om Facebook-appen Social Readers brukt av aviser som The Guardian og Washington Post.
 3. Lesing som sosial aktivitet som online boksirkler og bokklubber, eller det kan være boksamtaler på Twitter (For eksempel bokelskere.no og  Read Watch Plays lesegrupper på Twitter).
I denne tingen holder vi oss til temaet mobile teknologier og vil se på apper som effektivt og elegant støtter lesing av sosiale medier og RSS feeds. Google Reader, som var en av de meste populære RSS leserne, ble lagt ned 01.07. 2013.

Oppdag
 • Hva er RSS, og hvorfor er det viktig? RSS feeds er en nyhetsmating fra nettsider og blogger du ønsker å følge med på, eller oppdateringer i kataloger eller lister. RSS og APIer er to teknologier som gjør at apper og andre webverktøy kan samle inn ny informasjon. Dette forklares på engelsk i denne videoen fra Commoncraft.
 • For å følge mange blogger og andre sosiale medier trenger du en aggregator. Prøv ut Feedly som kan samle RSS feeds, Tumblr og Youtube-kanaler (apper for både IOS og Android).
 • Har du behov for å kunne lagre artikler for å lese senere? Pocket er tilgjengelig for både Android og iTunes og fungerer sammen med flere andre programmer og apper. Du kan lagre direkte fra nettleseren eller fra apper som Twitter, Flipboard, Pulse og Zite.
Utforsk
 • Flipboard er en app som aggrerer (samler) oppdateringer fra dine sosiale medier og viser dem i ditt eget magasin. Artiklene kan lett deles med venner.
 • NewsBlur er en annen aggregator som virker på web, iPad, iPhone og Android.
 • Pulse aggregerer innhold fra blogger, tidsskrifter, sosiale nettverk og aviser.
 • Vil du sette sammen innhold du har lest forskjellige steder og dele det som en avis eller et tidsskrift? Da kan du bruke verktøy som Paper.li og Scoop.it. Se Pinterest Board for flere muligheter.
Reflekter
 • Hvilke topp 3 blogger bruker du for å holde deg oppdatert med trender innen bibliotekverdenen? Legg til dine favoritter i listen til det internasjonale kurset, 23 Mobile Things.
 • Kan det være at en gruppe bibliotekbrukere ville vært interessert i å motta redigert innhold med lenker og artikler? Kanskje innen emner som hele tiden er i utvikling, som for eksempel teknologi og sosiale medier?
 • Syns du det er enklere å følge blogger via RSS, eller stoler du mer på at Twitter gir deg den oppdaterte informasjonen du trenger? Vet du hva bibliotekets lånere foretrekker?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar